documentaires
Falkland Toneel Heiloo 100 jaar
Falkland Toneel in Heiloo stopt na 100 jaar. Ze nemen afscheid met voorstellingen op diverse locaties en een tentoonstelling.
Op atelierbezoek in…..Bergen bij Gigja Reynisdottir
Beeldend kunstenaar Gigja Reynisdöttir tekent op bladeren.
De vaak heel grote bladeren worden eerst gedroogd en ontkleurd. Ze maakt ook metalen wandobjecten.
De Stand van het Gras – filmmaker Rashel van der Schaaf
Filmmaker Rashel van der Schaaf maakte De Stand van het Gras. Een film over hoe mensen met de natuur omgaan. Strakke gazons heeft de voorkeur.
Dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog
In Voet in Voet Oog in Oog gaat over dwangarbeid van Nederlandse jongemannen in Nazi-Duitsland en met name over de jonge dwangarbeider Fons, haar vader.
Film ‘REBORN’ van Neeltje Walgien
In Reborn proberen drie vrouwen met levensechte babypoppen hun ongewenste kinderloosheid en mentale kwetsbaarheid te verwerken.
Rouwen om het klimaat van Alkmaarse filmmaker
Het klimaat verandert en iedereen gaat daar anders mee om. In de film vraagt de Alkmaarse filmmaker zich af of je kunt rouwen om het klimaat.
Op atelierbezoek in ….. Egmond aan de Hoef bij Katinka Krijgsman
Beeldend kunstenaar Katinka Krijgsman is fascineert door de natuur, de zee en structuren in het landschap. Ze probeert het ongrijpbare van de wereld te vangen.
Ode aan Simeon ten Holt – film De Citadel
Ode aan Simeon ten Holt. Film De Citadel is gemaakt door Rient van de Crommert, toen nog student aan de Willem de Koning academie
Quatre-mains in de Grote Kerk Alkmaar
Organisten in de Grote Kerk speelden quatre-mains op het grote orgel.
Orgelzaal Booy in de Alkmaarse Daalmeer
Orgelzaal Booy in de Alkmaarse woonwijk Daalmeer heeft een uniek orgel. Tuinder Cor Booy liet dit bijzondere orgel door de Alkmaarse firma Pels & Zn bouwen
Op atelierbezoek in.. Burgerbrug bij Roland de Jong Orlando
Beeldhouwer Roland de Jong Orlando uit Burgervlotbrug maakt concrete kunst.
Met wereldwijd succes. Ook prinses Beatrix is fan.
Een bijzondere bruiloft in de Grote Kerk Alkmaar
Luitist en dirigent Mike Fentross van La Sfera Armoniosa en choreograaf Denden Karadeniz van Zero Dance Theatre maakten in bijzondere voorstelling.
Su Tomesen en kunstproject Hoef van Eden
Een kunstwerk met Aziatische elementen, gemaakt van hout en tweedehands LEGO, waar kinderen in aanraking komen met de natuur en kunst.
Schrijver Yorick Goldewijk kreeg Gouden Griffel
Het kinderboek ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Goldewijk verscheen in 2021 en was een enorm succes. In 2022 ontving hij voor dit boek een Gouden Griffel.
Tentoonstelling van Folkert de Jong
Met de tentoonstelling ‘Dutch Mechanisms’ reflecteert beeldend kunstenaar Folkert de Jong op 450 jaar Victorie van de stad Alkmaar.
Keramische objecten van Patrick Bergsma
KunstNetTV bezocht beeldend kunstenaar Patrick Bergsma in z’n atelier en sprak met hem over z’n keramische objecten. De natuur staat bij de kunstenaar centraal.
Onderduikers voelen voor mij als familie
In ‘De oorlog is nooit weg’ vertellen Gerrit Sijpheer en de Joodse onderduikster Hanny van Amerongen over het verzetswerk van Cor en Hennie Sijpheer.
Maya Link – Schaamte als inspiratiebron
Zangeres /actrice Maya Link gebruikt autobiografische verhalen in haar voor-stellingen. Ze vertelt over haar Joodse familie en haar eigen identiteit.
Keramist Dien Jorien Geertsma
Voor de serie Keramiek in Beeld interviewde KunstNetTV beeldend kunstenaar Dien Jorien Geertsma. Ze werkt vooral met platte platen steen-goedklei.
Componist Simeon ten Holt uit Bergen
In 2023 is het 100 jaar geleden dat componist Simeon ten Holt werd geboren. KunstNetTV maakte in 2012, een paar maanden voor zijn dood een filmportret over hem.
Tentoonstelling slavernijverleden Alkmaar
Vanaf de 17e eeuw was het Alkmaarse stadsbestuur ook betrokken bij slavernij en slavenhandel. Met een tentoonstelling in het museum een terugbik naar die tijd.
De verbeelding van keramist Harry Agema
Harry Agema experimenteert en verkent de mogelijkheden van zijn materiaal. Z’n werk is verstild en zacht in de serie Genesis en extravert in Verzameld Geluk.
Gevelstenen in de Alkmaarse Binnenstad
In de meeste oude Nederlandse steden zijn ze nog volop te vinden: gevelstenen. KunstNetTV neemt je mee op een wandeltocht langs gevelstenen in Alkmaar.
Het bloedwonder van Alkmaar en een priester
Het bloedwonder van Alkmaar Historicus Lisa Oskamp vertelt over een Alkmaarse priester die wijn morste. Het bloedwonder werd in schuilkerken bewaard.
Drumtalent Railey Khan wil gewoon lekker spelen
Railey Kahn is een veelbelovende jonge drummer. Muziek maken vindt hij geweldig maar… waarom ging hij eigenlijk drummen. Een portret.
Jeugdtheater Unieke Zaken neemt afscheid
Peter Bolten richtte samen met Mirjam Morsch Jeugdtheatergroep Unieke Zaken op. Energiek theater voor jong en oud! In 2022 maakten zij hun laatste voorstelling.
Markante Alkmaarders: pianist Harry Vooren
Pianist Harry Vooren werd al jong door de muziek gegrepen. Janneke Koetsier, vertelt wat hij als docent voor haar heeft betekend.
Is Ringers straks nog een monument?
Het historische gebouw herbergt woningen, een winkelcentrum annex foodhall. Wat blijft er nog over van dit historische, karakteristieke gebouw?
De muurschildering van Jaap Molenkamp
Jaap Molenkamp (broeder Donatianus) maakte na de oorlog in een voormalige jongensschool een muurschildering waarbij het begrip Vrijheid centraal staat.
Markante Alkmaarders – Peter Castricum
Uit de serie Markante Alkmaarders had KunstNetTV een gesprek met stadsuurwerkmaker Boris Stiensma. Hij volgde vakgenoot Peter Castricum begin deze eeuw op.
Markante Alkmaarders: kunstenaar Sander Rood
In de serie Markante Alkmaarders aandacht voor beeldend kunstenaar Sander Rood. Een omvangrijk oeuvre, maar slechts één werk in de buitenruimte van Alkmaar.
Markante Alkmaarders – Joop Voorn
In de serie Markante Alkmaarders aandacht voor Joop Voorn. Hij begon ooit een schaatsmuseum in Molen de Eendracht, later particulier museum Hans Brinker.
Documentaire Het Rooie Dorp deel 1
Het Rooie Dorp is een documentaire van Frans Jong, Job Janssens en Wendy Boots over een Alkmaarse arbeiderswijk en de mensen die er wonen.
Film ‘ANGST’ van Jan Dorresteijn
Wat doe je als je bij thuiskomst in een brief leest dat je geliefde diezelfde dag zal sterven terwijl de klok genadeloos doortikt?
Documentaire ‘The making of Newton’
Filmmaker Alef Starreveld filmde poppenspeelster Ila van der Pouw.
Hij laat zien hoe de theater -voorstelling ‘De Appel die naar de Maan viel’ tot stand komt.
Film ‘BITTER SWEET’ van Peter Sieben
Een oude man met hartklachten besluit de laatste wensen van zijn vrouw te vervullen. Een besluit met verstrekkende gevolgen…
Documentaire Het Rooie Dorp deel 2
In 2003 werden 150 huizen in Het Rooie Dorp gesloopt. De huizen zouden te klein zijn en niet meer voldoen. Wat vinden de bewoners van de wijk na terugkeer.
Friso Vonder: Je moet niet bang zijn
Intiem portret van kunstenaar Friso Vonder. Hij vertelt over zijn jeugd, belevingswereld en de poëtisch getinte liedjes die hij schrijft.
Alfred Verhoef – dwarsfluitbouwer
Alfred Verhoef is de enige Nederlandse bouwer van houten concertdwarsfluiten. Hoe bouw je een ideale dwarsfluit? KunstNetTV zocht hem op in zijn atelier.
Film ‘Ich bin der Fluß’ Rashel van der Schaaf
Rashel van der Schaaf studeerde in 2020 aan de HKU af met de examenfilm ‘Ich bin der Fluß.’ De Donau is de hoofdpersoon. Ze geeft de rivier letterlijk een stem.
Sebastiaan Groot won project Rembrandt
Sebastiaan Groot won 2019 het NTR-televisieprogramma Project Rembrandt. Hoe verging het hem sindsdien en wat fascineert hem aan de schilder Rembrandt van Rijn?
Kunstenaars Centrum Bergen expo Betekend
Marcus van Hoorn maakte een film over de tentoonstelling Betekend.
Leden van het KCB die voornamelijk getekende kunstwerken maken exposeerden hun werk
Compagnie DaaD: bijzonder Alkmaarse theater
KunstNetTV maakte een portret van de bevlogen theatermaker en beeldend kunstenaar Linda Anneveld.
Korenmolen ’t Roode Hert maalt nog steeds
Molenaar John Bruin maalt nog steeds koren op wind. Het meel vindt veel aftrek bij thuisbakkers en am- bachtelijke bakkers uit Alkmaar en omgeving.
Film ‘De Ketting van Threes’ van Niko Hoebe
Threes Moolhuysen-Coenders is een inspiratiebron voor velen. De laatste veertig jaar heeft zij een opmerkelijke rol gespeeld in de wereld van kunst en design.
Een opera over Trijn Rembrands
De opera Trijn werd in 2004 in de oude kaasfabriek Eyssen opgevoerd. KunstNetTV filmde de voorbereidingen en sprak met een paar hoofdrolspelers.
Rient van de Crommert maakt film over ten Holt
Gefascineerd door zijn muziek maakte Rient van de Crommert, student Audiovisueel Vormgeven, de korte film De Citadel over componist Simeon ten Holt.
Trailer ‘ Als het kan, dan moet het
Voorproefje van deze film van regisseur Leendert Pot geeft een poëtisch beeld van winter in Nederland en wat het schaatsvirus teweegbrengt.
Alkmaarse dichter Elly Stolwijk
Een persoonlijk portret van een dichter die zoekt en schuift met woorden en de vraag of poëzie zinvol is niet van belang vindt.
Gebouwen van architect Abe Bonnema in Alkmaar
KunstNetTV maakte een filmportret over architect Abe Bonnema. In Alkmaar zijn meerdere gebouwen van zijn hand te vinden, o.a. de Huisvuilcentrale.
Hellen van Meene en de verwondering
KunstNetTV filmde kunstenaar Hellen van Meene tijdens de inrichting van de tentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ in de Grote Kerk.
Zangeres Simone Honijk houdt van Jazz
KunstNetTV maakte in samenwerking met de bekende cineast Leendert Pot een portret van de Alkmaarse jazz- zangeres Simone Honijk
Kees Bornewasser was zijn levenlang kerkmusicus
In 2005 interviewde Lara Meijer voor KunstNetTV haar peetoom, organist, dirigent, componist en kerkmusicus Kees Bornewasser (1925 – 2015)
Zangeres Daisy Correia zingt de fado
Een portret van fadozangeres Daisy Correia. Na het conservatorium zong ze aanvankelijk alleen maar popmuziek, maar koos uiteindelijk voor de fado.
KunstNetTV interviewde Joost Zwagerman
Interview met Joost Zwagerman (1963-2015) tijdens 400 jaar Alkmaarder Hout. Op 18 november, zijn geboortedag, wordt de Joost Zwagerman Lezing gehouden.
Alkmaar was na 700 jaar even Snorrendam
In 1954 had Alkmaar 700 jaar stadsrechten. Dit feit werd groots gevierd: Alkmaar werd voor de gelegenheid omge-doopt tot ‘Snorrrendam.’
Filmportret van architect Lody Trap
Architect Lody Trap kijkt terug op bouwkundige projecten van zijn hand in Alkmaar. Architectuur is voor hem een manier van leven.
Vier musici en de magie van muziek
In de Grote Kerk interviewde KunstNetTV vier musici over hun liefde voor muziek en waarom ze voor een bepaald instrument hebben gekozen.
Beelden bij buitententoonstelling Bede-Vaart
KunstNetTV filmde kunstenaars Elisabet Stienstra en Anno Dijkstra in hun ateliers. Paula Dekker sprak met hen en interviewde curator Jaap Velserboer.
Cultuurspektakel ‘De mythe van de Grote Kerk’
De Alkmaarse Grote Kerk bestaat 500 jaar. Voor deze gelegenheid ontwikkelden vier theatermakers het ‘doorgeef’ theaterproject ‘De mythe van de Grote Kerk.’
Skotwal zingt country in het West-Fries
Skotwal speelt en zingt Amerikaanse countrysongs in het West-Fries. KunstNetTV interviewde de bandleden.
NHADO buschauffeurs over ‘De Stofzuiger’
Buschauffeurs Arie Kok, Piet Mooij en Kees Bouwstra van de NHADO (Bergen) halen herinneringen op aan ‘De Stofzuiger’, een oude bus die wordt gerestaureerd.
Violiste Daphne Kouwets speelt Ierse muziek
Portret van de jonge violiste Daphne Kouwets. Ze speelt regelmatig Ierse muziek en won als 10-jarige in 2014 Alkmaars Talent.
Acteur Bart Klever groeide op in Alkmaar
Voor de serie ‘Spotlight’ interviewde KunstNetTV Bart Klever, bekend van de televisieserie ‘Zwarte Tulp’ en de speelfilm ‘Hoe duur was de suiker?`
Acteur Jason de Ridder over zijn passie
Voor ‘Spotlight’ sprak KunstNetTV met Jason de Ridder, bekend uit de hitserie ‘Van God los.’ Welke herinneringen heeft hij aan de stad en waarom ging hij acteren
Beeldend kunstenaar John Bier
Filmportret van beeldhouwer en tekenaar John Bier. In 2017 werd zijn beeld ‘De Tuinder’ onthuld. KunstNetTV interviewde hem en filmde het creatieproces
Dansduet ‘When.. I look into your eyes…’
Cecile van den Idsert en Rob Karsten dansen ‘When… I look into your eyes…’ Een intieme dans met een geraffineerd spel van zien en gezien worden.
Het drama achter een verzetsliquidatie
Lia van Hardeveld-van Doorn blikt terug op de oorlog en het korte leven van haar vader: de Alkmaarse verzetsman Adrianus Johannes (Aart) van Doorn.
Het Alkmaarse Kaasdragers carillon
Na vele omzwervingen verdween het Alkmaarse Kaasdragers carillon jarenlang in een loods. Nu heeft het eindelijk weer een prominente plek in de stad.
Hoe werd in 1930 woonwijk Rochale gebouwd
De film ‘ Hoe Rochdale bouwt 1929 – 1931 ‘ laat gedetailleerd zien hoe de Alkmaarse woonwijk tot stand kwam. Met voice-over en muziek.
Historische film kamp Alkmaarse ‘Kaninefaten’
In juli 1935 gingen de padvinders van de Alkmaarse padvindersvereniging ‘De Kaninefaten’ twee weken op zomerkamp in Valkenswaard. Met voice-over en muziek.
Film Papierwaren Firma Hekket & Co
Het Regionaal Archief Alkmaar stelde een bedrijfsfilmpje uit de jaren ’30 van de Papierwaren Firma Hekket & Co ter beschikking. Door KunstNetTV voorzien van commentaar en muziek.
‘Walk of history’ in Alkmaar
Voor ‘Walk of history’ realiseerden kunstenaar Pauline Bakker en digital artist Katinka Krijgsman vijftig kunsttegels over de geschiedenis van Alkmaar.
De kunstuitleen: kunst voor iedere portemonnee
In ‘Kunst voor iedereen!’ komen zeven klanten van de Kunstuitleen Alkmaar aan het woord. Waarom leen je een kunstwerk en hoe kom je tot een keuze.
Picasso terug in museum Alkmaar
De tentoonstelling “Picasso in Holland’ in het Stedelijk Museum Alkmaar trok veel bezoekers. KunstNetTV filmde de inrichting van deze bijzondere tentoonstelling.
Picasso bezocht in 1905 Schoorl
Filmmaker Chris Houtman maakte de documentaire Picasso in Schoorl. Hij filmde de verhalen over dit bezoek. Er zouden toen naakte boerenmeisjes hebben geposeerd.
Acht kunstenaars over de Paardenparade
KunstNetTV interviewde acht kunstenaars over de Paardenparade en laat zien met welke achterliggende ideeën en gebruikte technieken de kunstwerken gemaakt zijn.
Museum ‘Zo was ’t ‘ blinkt uit in streekdracht
KunstNetTV bezocht museum ‘Zo was ’t ‘ en sprak met verzamelaarster en kenner bij uitstek Suzan van ’t Hof.
Historische film Turnlust 1935-1937
In nauwe samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar toont KunstNetTV twee historische filmpjes over gymnastiekvereniging Turnlust.
Kunstwacht onderhoudt Alkmaarse buitenkunst
KunstNetTV staat stil bij het werk van de Kunstwacht. De Kunstwacht onderhoudt kunst in meer dan 60 gemeenten in heel Nederland.
Film ‘IK SPEEL NIET MEER’ van Auke Hamers
Auke Hamers eindexamenfilm over poppenspeler Jozef van den Berg. Op 14 september 1989 kwam er abrupt een einde aan zijn toneelcarrière
Gesprek met de Alkmaarse architect Piet Tauber
Piet Tauber werd in 2002 uitgebreid geïnterviewd en gefilmd. Toen hij in 2015 werd gehuldigd met een tentoonstelling, bewerkte KunstNetTV het interview.
Zanger, componist en dirigent Jan van Zelm
KunstNetTV maakt een filmportret van zanger, componist en dirigent Jan van Zelm. Hij is musicus op top niveau en zijn composities worden regelmatig uitgevoerd.
Grafisch Atelier Alkmaar bestaat 40 jaar
Grafisch Atelier Alkmaar bestond in 2015 40 jaar. KunstNetTV sprak met twee van de initiatiefnemers en enkele (oud) medewerkers.
Oberon speelt musical Aladdin
Oberon geeft jongeren de kans in een professionele musicalproductie te spelen. In 2015 speelde ze de musical Aladdin. KunstNetTV bezocht de repetities
Unieke Zaken maakt drie korte films
Na een bouwschandaal presenteren de architecten Dubois revolutionaire plannen. Het duo denkt flink binnen te lopen. Acteurs in de rol van het architectenduo.
Singer Songwriter Jyoti Verhoeff
In de serie Kijk op Kunst bezocht KunstNetTV de Bergense singer songwriter Jyoti Verhoeff. Samen met celliste Maya Fridman speelde ze enkele songs.
De museumwinkeltjes van Aris Bouwens
Het museum van Aris Bouwens deden ouwe tijden herleven. Je waande je in winkels van de jaren 30. In 2015 stopte hij met zijn museum.
Museum ‘Le Poilu’ belicht Eerste Wereldoorlog
In museum’Le Poilu’ werd met foto’s, vondsten en prachtige diorama’s de gruwelijkheden en het leven van de soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog belicht.
Bronsgieterij De Hooischuur in Oudorp
KunstNetTV bezocht de enige echte bronsgieterij boven het Noordzeekanaal. De Hooischuur is gevestigd aan de Herenweg in het Noord- Hollandse Oudorp.
Sterren dansen op het Alkmaarse ijs
Is kunstschaatsen kunst of sport? Wie bepaalt dat en wie zijn de beoefenaars? KunstNetTV interviewde vier leerlingen van de ‘Alkmaarsche IJsclub’.
Film over een vergeten oorlog in Castricum
Film over De Slag bij Castricum in 1799. Bij deze veldslag in de duinen kwamen duizenden soldaten om. Inwoners van Castricum werkten aan de film mee.
Toonkunst Alkmaar: een koor vol ambitie
KunstNetTV filmde de repetities van ‘Le Roi David’ van Honegger en interviewde dirigent Marcel Joosen en koorleden. Wat vinden zij van dit muziekstuk.
Jorgos Manikas: schilder van de hemel
De in Alkmaar woonachtige Griekse kunstenaar Jorgos Manikas schildert met veel gevoel en vakmanschap iconen in de byzantijnse traditie. Een ongekend talent!
Unieke Zaken: Beter Te Laat Dan Te Nooit
KunstNetTV woonde een repetitie van de nieuwe theatervoorstelling ‘Beter Te laat, Dan Te Nooit’ bij van Unieke Zaken en filmde enkele scenes.
Maarten Kuijper doet oude tijden herleven
Maarten Kuijper is een enthousiast re-enacter. Hierbij worden historische gebeurtenissen nagespeeld. KunstNetTV zocht hem op in zijn atelier.
Stoomtrein Bello reed van Alkmaar naar Bergen
Stoomlocomotief Bello reed t/m 1955 van Alkmaar via Bergen naar Bergen aan Zee en is de bijnaam van stoomlocomotief NS 7742. Bello deed sinds 1915 dienst op diverse trajecten in Nederland.
Ringersfabriek tussen hoop en sloop
Van 1920 tot 1970 stond aan de Alkmaarse Noorderkade de chocoladefabriek van Ringers. In 2012 dreigde het boegbeeld van de stad Alkmaar te worden gesloopt.
Margreet Schouwenaar ‘ ik schrijf in m’n hoofd’
Na vijf jaar besloot Joost Zwagerman te stoppen als stadsdichter van Alkmaar. Een commissie koos uit verschillende dichters Margreet Schouwenaar als nieuwe stadsdichter.
Arte Duo met muziek en literatuur
Arte Duo, maakt met saxofoniste Aubrey Snell en pianiste Lineke Kever een voorstelling over literatuur en muziek.
Helen Botman over muziekgroep La Luna
Muziekgroep La Luna won in 2008 de Rabobank Cultuurprijs.Bassist Ton Nieuwenhuizen en Helen Botman over hun muziekvoorkeuren. Na de prijs kregen ze veel succes.
Kunstenaar Sander Rood schiep zijn eigen wereld
KunstNetTV maakte in 2008 een filmportret over kunstenaar Sander Rood. De relatie tussen de mens en de natuur was een belangrijk thema n z’n werk.
Beeldend kunstenaar Dirk Meijer en schoonheid
Een portret van beeldend kunstenaar Dirk Meijer. Hij schildert wat het moment hem ingeeft. Meijer is gefascineerd door de schoonheid van het landschap.
Lars Nijman uit Alkmaar is een drumtalent
KunstNetTV interviewde drummer Lars Nijman in 2008 vlak voordat hij optrad in Atlantis. De Alkmaarder studeerde later aan het Berklee College of Music.
De Alkmaarse roots van Bert Klunder
Cabaretier, regisseur en columnist Bert Klunder werd in 1999 thuis aan de Alkmaarse Kooltuin door KunstNetTV geïnterviewd en speelde met de kijker.
Peter Castricum – stadsuurwerkmaker van Alkmaar
Peter Castricum werd op 1 juli 1963 stadsuurwerkmaker in Alkmaar. In 1998 werd hij bovenin de Waagtoren gefilmd. Het uurwerk uit 1686 is uniek in Europa.
Museum Hans Brinker sluit definitief z’n deuren
KunstNetTV interviewde in 1998 Joop Voorn initiatiefnemer van Museum Hans Brinker. In dat jaar verkocht hij de collectie en ging het museum dicht.
Pianist Harry Vooren hield van Spaanse muziek
In 1998 filmt KunstNetTV pianist Harry Vooren bij Ypma. Hij vertelt over zijn passie voor de Spaanse muziek en speelt fragmenten van De Falla.
Straatmuzikant Bertje Doperwtje op klompen
Wie is die kleurrijke straatmuzikant die luidkeels zijn liedjes in de Alkmaarse winkelstraten zingt ? In 1998 ging KunstNetTV op stap met Bertje Doperwtje