Jorgos Manikas: schilder van de hemel
Kunstnet-share

Byzantijnse traditie

KunstNetTV maakte een boeiend filmportret van de in Alkmaar woonachtige Griekse kunstenaar Jorgos Manikas. De kunstenaar schildert iconen in de byzantijnse traditie. Dat doet hij met zoveel gevoel en vakmanschap dat je kunt spreken van een ongekend talent.

Iconen

Voor orthodoxe gelovigen zijn iconen ‘ware afbeeldingen’. Ze weerspiegelen de wereld van de heiligen in de hemel en worden aanbeden en vereerd. In de derde eeuw na Christus werden in Byzantium, met Constantinopel (het huidige Istanbul) als centrum, de eerste iconen geschilderd.

Eitempera

Jorgos Manikas schildert iconen bij voorkeur met eitempera, de meest oorspronkelijke methode. Hoewel de weergave van (bijvoorbeeld) Maria, Christus of Johannes de Doper aan strenge regels is gebonden, straalt het werk van Jorgos Manikas een grote eigenheid uit.

De filmopnamen, met ondertiteling, werden in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen gemaakt, waar destijds een grote iconententoonstelling werd gehouden.

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!