Museum ‘Le Poilu’ belicht Eerste Wereldoorlog
Kunstnet-share

Oorlogsmuseum ‘Le Poilu’

Het oorlogsmuseum ‘Le Poilu’ was in de Alkmaarse Doelenstraat gevestigd. Het museum belichtte de Eerste Wereldoorlog was toen het enige publiek toegankelijke ’14-’18 oorlogsmuseum in Nederland.

KunstNetTV interviewde oprichter Peter Wories. Met foto’s, vondsten en prachtige diorama’s werden de gruwelijkheden en het leven van de loopgraafsoldaten tijdens ‘den Grooten Oorlog’ belicht. ‘Le Poilu’ is ontstaan vanuit Peter Wories collectie.

Hij vertelt over zijn Vlaamse oma die in 1914 als 12 jarig meisje Antwerpen ontvluchtte en de reden waarom hij het museum heeft gesticht.

Behalve rondleidingen gaf hij ook lezingen, interviews en is actief betrokken bij herdenkingsactiviteiten. Het interview wordt afgewisseld met filmbeelden uit WO I, oude foto’s, muziek uit die tijd en de vondsten bij Verdun. Inmiddels bestaat het museum niet meer. 

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!