Ringersfabriek tussen hoop en sloop
Kunstnet-share

De chocoladefabriek

In 1905 opende Hendrik Ringers een chocolade- en bonbonfabriek aan het Varnebroek in Alkmaar. Na een paar jaar werd deze fabriek te klein en daarom werd in 1920 aan het Noord-Hollands kanaal de Alkmaarse Chocoladefabriek gebouwd. Nu is het Ringersgebouw de verbinding tussen oud Alkmaar en Alkmaar Overstad.

De sloophamer?

In 2012 dreigde sloop voor de Ringers-fabriek. Het karakteristieke gebouw zou plaats moeten maken voor een nieuw winkelcentrum. Er was geen oog voor de architectonische waarde van het gebouw.

Actie voor behoud

Leen Spaans (HVA) vertelt over de fabriek, de aannemer en de toenmalige Alkmaarse architect Jan Wils. Een groep betrokken leden organiseerde een handtekenactie voor het behoud van de Ringersfabriek.   Een chocoladekistje vol met handteke-ningen werd aan de wethouder erfgoed aangeboden en uiteindelijk ging het gemeentebestuur om.

Vanaf 2023 wordt een groot gedeelte van de toemalige fabriek bewoond door tevreden inwoners van Alkmaar

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!