Picasso terug in museum Alkmaar
Kunstnet-share

In 1905 in Noord-Holland

In 2016 exposeerde het Stedelijk Museum Alkmaar het Hollandse werk van Pablo Picasso. KunstNetTV filmde de inrichting van ‘Picasso in Holland’ en interviewde directeur Lidewij de Koekkoek, ontwerper Berry Slok en projectleider Titia Wissing.

Het stoeltje

Pablo Picasso (1881-1973) verbleef in 1905 op het Noord-Hollandse platteland. In Parijs deelde hij een atelier met diverse Nederlandse kunstenaars, waaronder cabaretier Tom Schilperoort. Picasso logeerde in zijn Schoorlse vakantiehuis en maakte uitstapjes naar Alkmaar en Hoorn.

Windmolens en boerenmeisjes

Hij bestudeerde windmolens, portretteerde de streek en lokale bevolking en maakte gouaches van boerenmeisjes. Deze voor hem ‘exotische wereld’ legde hij vast in twee schetsboeken. De tentoonstelling bevat unieke buitenlandse bruiklenen (zoals de twee schetsboeken) en zelden getoond materiaal.

De schilderijen weer herenigd

De beroemde schilderijen ‘La belle Hollandaise’ uit Australië en ‘Les trois Hollandaises’ uit de collectie van het Parijse ‘Musée Picasso’ worden in het Stedelijk Museum Alkmaar herenigd. Aanleiding voor deze unieke expositie was de schenking van de houten stoel waarop de Spaanse meester vaak zal hij schilderde. 

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!