Film ‘IK SPEEL NIET MEER’ van Auke Hamers
Kunstnet-share

Poppenspeler stopt aburpt

Op 14 september 1989 om 19.55 uur kwam er in de Singel Antwerpen een abrupt einde aan de toneelcarrière van poppenspeler Jozef van den Berg.

Die avond had hij voor de voorstelling aan God gevraagd wat te doen. Hij slaat de bijbel open en leest: Ga weg uit hun midden en scheidt u af. (II Kor. 6:17).

Poppen werden zijn familie

Dit markeerde het einde van een carrière die eind jaren zestig begon op de toneelschool in Arnhem. Van den Berg maakte deze opleiding niet af, verhuisde naar Groningen en trok met paard en wagen poppenspelend rond. De poppen werden zijn familie en de voorstelling ‘Moeke en de dwaas’ was zijn grote (internationale) doorbraak.

Genoeg gewacht

In 1988 en 1989 speelt Jozef van den Berg zijn laatste voorstelling: ‘Genoeg gewacht’. Een reactie op ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett. Hij bekeert zich tot het Grieks-Orthodoxe geloof. Subsidie voor zijn nieuwe voorstelling ‘De ontmoeting’ wordt afgewezen en sindsdien leeft Jozef van den Berg als een kluizenaar. In oktober 2023 overleed de legendarische poppenspeler.

Jozef van den Berg als monnik

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!