Het bloedwonder van Alkmaar en een priester
Kunstnet-share

Het bloedwonder van Alkmaar

Historicus Lisa Oskamp vertelt over het bloedwonder en een priester die wijn morste. Het verhaal van wijn dat op een gewaad terecht kwam en in bloed veranderde. Een stukje van het bebloede gewaad werd vervolgens na de reformatie verborgen.

Een priester verborg het bloedwonder

Na de reformatie waren de katholieke kerken verboden. Pas in de 19e eeuw mochten de katholieken weer kerken, waardoor de St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord mocht worden gebouwd. Voor het reliek met het bloedwonder werd daarna een apart altaar in deze kerk gebouwd.

Processie met het bloedwonder

Godsdienstige optochten waarbij gelovigen hun geloof openbaar belijden vonden in Alkmaar al voor de reformatie plaats, maar lange tijd waren die echter verboden. Halverwege de 20e eeuw mocht men echter weer processies organiseren.

Hoewel er tussen 1960 tot 2000 weinig  belangstelling was voor de processie, wordt die nu elk jaar op 1 mei weer gehouden.

Processie elk jaar op 1 mei

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!