Toonkunst Alkmaar: een koor vol ambitie
Kunstnet-share

Semiprofessioneel niveau

Toonkunst Alkmaar werd in 1874 opgericht. Het koor zingt op semiprofessioneel niveau en het repertoire bestrijkt alles tussen Bach en hedendaagse componisten als Karl Jenkins. Sinds 2004 is Marcel Joosen de dirigent. Hij vertelt over zijn ambities en de inzet, nieuwsgierigheid en het enthousiasme van Toonkunst Alkmaar: een koor vol ambitie.

Moderne composities

Met zijn komst zijn ook moderne composities in het repertoire opgenomen. Mei 2014 stond in de Alkmaarse Grote kerk een bijzonder werk op het programma; ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger. De Zwitserse componist Honegger studeerde in Parijs en behoorde tot de ‘Groupe des Six’ waarvan Satie een van de grondleggers was. ‘Le Roi David’ uit 1921 gaat over het leven van Koning David en wordt door een verteller, koor en solisten uitgevoerd.

In deze expressieve compositie, totaaltheater met een spreekstem en centraal een koor dat op allerlei personages reageert, komen verschillende muziekstijlen tot uiting. Destijds werden de componisten in Parijs sterk beïnvloed door Amerikaanse jazzmuziek.

Belang van zingen

KunstNetTV vroeg aan dirigent Joosen en de koorleden Sonja Groen, Bente Biesheuvel, Henk Bulthuis en Frits Buytendijk (sopraan, alt, tenor en bas) waarom muziek en zingen zo belangrijk voor hen is, hoe ze zich op ’Le Roi David’ hebben voorbereid en wat zij persoonlijk van de compositie vinden.

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!