Film ‘Ich bin der Fluß’ Rashel van der Schaaf
Kunstnet-share

De jonge Alkmaarse cineaste Rashel van der Schaaf studeerde in 2020 met deze examenfilm af aan de HKU. In haar zeer gewaardeerde documentaire essay ‘Ich bin der Fluß’ is de rivier de Donau de hoofdpersoon. “Een multi-personage met meerdere verschijningen, genders en karakters.” Van het Zwarte Woud tot aan de Zwarte Zee vaart ze deze rivier af en geeft het letterlijk een stem. Via Google Maps werd de tocht, die bij de oorsprong begint, voorbereid. Het team bestond uit cameraman Jaap Mar Diemel, producent Dobber Bolhuis en HKU-begeleider Bea de Visser. Rashel van der Schaaf heeft geprobeerd zich te verplaatsen in de rivier. Ze ziet de Donau als mens. “Je ziet een levenscyclus.” ‘Ich bin der Fluß’ is een kritische blik op de westerse omgang met de natuur zonder moralistisch te zijn. “Ik wil vooral dat je je verbindt met de rivier en vervolgens naar jezelf kijkt en hoe wij de natuur behandelen.” Aanleiding voor ‘Ich bin der Fluß’ was een rechtszaak in Nieuw-Zeeland, waar een rivier de status van rechtspersoon kreeg. ‘The river flows from the mountains to the sea / I am the river, the river is me.’ Die betekenis wil Rashel van der Schaaf op een verstilde manier ook aan de Donau geven.an 9 juni tot 6 september 2023 vindt met ‘Dutch Mechanisms’ in de Alkmaarse Grote Kerk de derde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Geïnspireerd door 450 jaar Alkmaars Ontzet reflecteert beeldend kunstenaar Folkert de Jong (Egmond aan Zee, 1972) op de geschiedenis van de stad. KNTV filmde hem bij de voorbereidingen van het project en interviewde hem in z’n atelier.

Met kleurrijke beeldgroepen op het erfgoed en de geschiedenis van de stad Alkmaar en de rol van de kerk. Hij vertelt over zijn jeugd, fantasie, angst en innerlijke verrijking. Met een invoelend historisch besef zet hij verhalen om in kunst. De veranderende tijdsgeest en nieuw licht op historische onderwerpen maken de Nederlandse geschiedenis kneedbaar.

De levensgrote figuratieve beelden zijn gemaakt van a-typische materialen. Ze verwijzen naar historische gebeurtenissen of kunst en kunstenaars uit vroegere periodes. Vaak kleurrijk met een sinistere verontrustende thematiek. Zijn (bekroonde) werk is in diverse (internationale) musea te vinden. Folkert de Jong woont en werkt in Amsterdam.

fotograaf: Aatjan Renders

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!