Film over een vergeten oorlog in Castricum
Kunstnet-share

Oorlog in de duinen

De film ‘Soldaat onder het zand’ van filmmaakster Pauline van Vliet gaat over een vergeten oorlog in de duinen. Wat begon als een wild plan, groeide uit tot een groots community buildingproject. Veel inwoners uit Castricum werkten belangeloos aan de film mee. Door crowdfunding kwam de film ook financieel van de grond.

De slag bij Castricum

‘Soldaat onder het zand’ gaat over De Slag bij Castricum op 6 oktober 1799. Deze veldslag in de Noord-Hollandse duinen was een ‘vergeten oorlog’ waarbij duizenden soldaten zijn omgekomen. In drie maanden tijd vielen er 20.000 doden. Veel anonieme Franse, Engelse en Russische soldaten liggen nog altijd onder het duinzand.

Neeltje Groentjes

Onder de slachtoffers viel één burgerslachtoffer: Neeltje Groentjes. Leerlingen van basisscholen uit Castricum gaan op zoek naar de achtergronden. Beelden van de zoektocht worden afgewisseld met het verhaal van de jonge knecht Kees Groentje. Hij verloor zijn zusje.

Verschrikkingen in 1799

Een acteur kruipt in de huid van Kees Groentjes en laat de kijker de verschrikkingen meebeleven. ‘Soldaat onder het zand’, is bijna 450 keer vertoond en een speciaal ingerichte tentoonstelling trok ruim 10.000 bezoekers.

Dankzij de vele Castricumse vrijwilligers en het Caleidoscoop Filmteam wordt een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis weer tot leven gebracht om nooit meer te vergeten.

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!