Alkmaarse dichter Elly Stolwijk
Kunstnet-share

Uit de serie ‘Kijken door de ogen van de kunstenaar’ maakte KunstNetTV een portret van dichter en beeldend kunstenaar Elly Stolwijk. Elly Stolwijk (1957) voltooide in 1993 haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie. Met haar beeldend werk nam ze deel aan diverse tentoonstellingen (Alkmaar, Bergen, Amsterdam, Dortmund,en Shetland UK) en is ze lid van Kunstenaars Centrum Bergen. Ze schreef altijd al. Ook tijdens haar opleiding bleef ze schrijven.

‘Schrijven past heel natuurlijk bij mij.’ Dit resulteerde o.a in de bundels De Nieuwe Wilden in de Poëzie en De Nieuwe Wilden in de Poëzie 2. Zeker de laatste jaren komt ze meer naar buiten als dichter. Elly Stolwijk bewondert de gelaagde poëzie van Gerrit Achterberg en Gerrit Kouwenaar om de combinatie van romantiek en wetenschap. De natuur, het stilzwijgende oorlogsverleden van haar vader (in 25 gedichten en schilderijen) en het grote verlies in haar persoonlijke leven zijn belangwekkende thema’s in haar werk. Een warm persoonlijk portret van een dichter die zoekt en schuift met woorden en de vraag of poëzie zinvol is niet van belang vindt.

Van 9 juni tot 6 september 2023 vindt met ‘Dutch Mechanisms’ in de Alkmaarse Grote Kerk de derde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Geïnspireerd door 450 jaar Alkmaars Ontzet reflecteert beeldend kunstenaar Folkert de Jong (Egmond aan Zee, 1972) op de geschiedenis van de stad. KNTV filmde hem bij de voorbereidingen van het project en interviewde hem in z’n atelier.

Met kleurrijke beeldgroepen op het erfgoed en de geschiedenis van de stad Alkmaar en de rol van de kerk. Hij vertelt over zijn jeugd, fantasie, angst en innerlijke verrijking. Met een invoelend historisch besef zet hij verhalen om in kunst. De veranderende tijdsgeest en nieuw licht op historische onderwerpen maken de Nederlandse geschiedenis kneedbaar.

De levensgrote figuratieve beelden zijn gemaakt van a-typische materialen. Ze verwijzen naar historische gebeurtenissen of kunst en kunstenaars uit vroegere periodes. Vaak kleurrijk met een sinistere verontrustende thematiek. Zijn (bekroonde) werk is in diverse (internationale) musea te vinden. Folkert de Jong woont en werkt in Amsterdam.

Blijf op de hoogte van alle bijzondere kunstenaars en artiesten uit Alkmaar en de regio

KunstNetTV maakt elke maand een korte documentaire over de ‘pareltjes’ in de kunsten. Meld je aan en wij sturen je maandelijks een nieuwsbrief over onze nieuwste videoproductie.

AVG

Bedankt voor je inschrijving voor de KunstnetTV nieuwsbrief!