Oktober 2013
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

 

 

 

 

     
  Beste kunstliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in culturele activiteiten in Alkmaar en omstreken. Dit is de tweede KunstNet nieuwsbrief. Met deze brief houden we je op de hoogte van de uitzendingen van Kunstnet op de www.kunstnet.tv,  Alkmaar Centraal en YouTube.

Wat doen we in oktober? KunstNet besteedt in oktober aandacht aan de pas geopende tentoonstelling in het Stedelijk Museum Alkmaar over het Alkmaarse fotografen duo Dames Vlaanderen. In de uitzending van KunstNet is een selectie te zien van de foto’s uit de collectie van 20.000 à 30.000 glasnegatieven die de dames Vlaanderen hebben

Tonny en Sophie Vlaanderen

(Foto: B. Trijbetz)

nagelaten aan het Regionaal Archief Alkmaar. Er is niet bekend wie er op deze foto’s staan. Met deze tentoonstelling wil het museum achterhalen wie de Dames Vlaanderen op de gevoelige plaat hebben vastgelegd. Ook uit de privécollectie met foto’s van een jonge Tonny en Sophie zijn beelden in de uitzending te zien.

 

Tonny en Sophie Vlaanderen

Tot 19 januari 2014 is in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling gewijd aan de Alkmaarse  ‘Dames Vlaanderen’. Tonny en Sophie Vlaanderen fotografeerden tussen 1939 en 1972 duizenden mensen in de studio aan de Oudegracht. KunstNet filmde de tentoonstelling en interviewde een medewerker van het museum.

 

Tonny Vlaanderen (1901-1993) was de fotografe en Sophie (1905-1995) assisteerde. Voor een portretsessie kon je kiezen uit buste, kniestuk of voluit. Het decor werd veelal met bloemen aangekleed. Kinderen poseerden op een schapenvachtje met een pop of pluche hondje. De houding en blik van degenen die ze fotografeerde werd zorgvuldig geregisseerd. De foto’s werden op traditionele wijze, met glasnegatieven, gemaakt. Retoucheren deed Tonny Vlaanderen met een potloodje; photoshop avant-la-lettre!

 

In 1993 verschenen Tonny en Sophie Vlaanderen  in het televisieprogramma ‘De Stoel’ van Rik Felderhof. Naast  de vele mooie zwart-wit foto’s en originele objecten uit de fotostudio is ook deze uitzending tijdens de tentoonstelling te zien.

Drie jonge dames ...

 

De vernieuwde website… Met de komst van internet is er veel veranderd. De KunstNet uitzendingen zijn dagelijks via de website van KunstNet en sinds januari dit jaar ook via het televisiekanaal van Alkmaar Centraal te zien. Onze website was dringend aan vernieuwing toe. We hebben Jeroen van Dijk bereid gevonden om er iets moois en overzichtelijks van te maken. Heb je suggesties? Laat het ons weten!

 

KunstNetfilm in oktober… Voor de uitzending vanaf half oktober hebben we verschillende opties. Houd de KunstNet website in de gaten voor meer informatie!

 

Over de uitzendingen op Alkmaar Centraal… Let op!! KunstNetmagazine, de door KunstNet  geproduceerde items, wordt gedurende de 1e helft van de maand uitgezonden. KunstNetfilm, gemaakt door andere filmmakers,  wordt maandelijks vanaf de 15e uitgezonden.


Uitzendingen op Alkmaar Centraal:

KunstNetmagazine: dagelijks 10.00 uur en vanaf 21.00 uur in een herhaalcyclus.
KunstNetfilm: dagelijks om 10.00 uur en vanaf 21.00 uur in een herhaalcyclus.

 

Uitzending gemist:

Ga naar www.kunstnet.tv en meld je meteen gratis aan voor de nieuwsbrief of mail je suggesties naar info@kunstnet.tv

 

Maandelijkse nieuwsbrief

Met een maandelijkse nieuwsbrief houden we je op te hoogte van de uitzendingen van KunstNet, die via onze website (www.kunstnet.tv) en kanaal 15 (Alkmaar Centraal) van de kabel te zien zijn. Ken je iemand die mogelijk geïnteresseerd is? Stuur de nieuwsbrief dan vooral door! Aanmelden voor de nieuwsbrief doe je door hier te klikken. De nieuwsbrief wordt dan aan het begin van de maand per e-mail naar je toegestuurd.
 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNet: