Februari 2014
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

 

 

 

 

     
 

Oude film over de bouw van woonwijk Rochdale

In samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar trakteert KunstNet de kijker op een bijzondere zwart-wit film uit 1929: ‘Hoe Rochdale bouwt 1929 -1931.’ Tot eind februari is dit pareltje van nostalgie in een ingekorte versie ook te zien op Alkmaar Centraal.

 


Eerste steenlegging woonwijk Rochdale in 1923

(foto: Regionaal Archief Alkmaar)

 

Amateurfilmer van der List

De film ‘Hoe Rochdale bouwt 1929 – 1931’ laat op gedetailleerde wijze zien hoe de Alkmaarse woonwijk Rochdale (fase 4) in opdracht van woningbouwvereniging Rochdale tot stand kwam. Van bouwtekeningen tot aankoop van de bouwgrond, het bouwrijp maken van het bouwterrein, de bouw zelf en de bewoning. Maker van de film is de architect van deze woonwijk P. van der List. Hij was in die tijd een verwoed amateurfilmer.

 

Rochdale in aanbouw ( foto: Regionaal Archief Alkmaar)

 

Vlak na het crisisjaar 1929, in december 1931, werd de film tijdens een ledenvergadering van de socialistische woningbouwvereniging Rochdale voor het eerst vertoond. Een reactie destijds was: ‘Het is wel weer eens goed om de zon der gezelligheid te zien schijnen en te lachen in deze malaise tijden….’ Wat in de film vooral opvalt zijn de soms schrijnende leefomstandigheden en de zware fysieke arbeid in die tijd. Deze ingekorte stomme film is door KunstNet van commentaar en muziek voorzien.

 

Woonwijk Rochdale voltooid

(foto: Regionaal Archief Alkmaar)

 

Uitzendingen op Alkmaar Centraal:

KunstNetfilm: dagelijks om 10.00 uur en 21.00 uur.

 

Maandelijkse nieuwsbrief
Met een maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de uitzendingen van KunstNet, die via www.kunstnet.tv en Alkmaar Centraal (UPC, digitaal: voorkeuze 31, analoog: kanaal S15) te zien zijn. Aanmelden voor de nieuwsbrief doe je door hier te klikken. De nieuwsbrief wordt dan aan het begin van de maand per e-mail naar je toegestuurd.

 

Uitzending gemist:

Ga naar www.kunstnet.tv en meld je meteen gratis aan voor de nieuwsbrief of mail je suggesties naar info@kunstnet.tv

 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNet: