Oud-KunstNetters blikken terug...
Initiatiefnemer Peter Thoes over KunstNetTV
KUNST moest onder de mensen worden gebracht. Bij voorkeur op televisie. Internet was in 1995 nog niet voor veel mensen beschikbaar. Door Frans Jong, Wendy Boots, Frans van Hoeken en mij werd er gebroed op ideeën en mogelijkheden. Er waren ideeën te over maar de vorm ontbrak. Van Hoeken Thoes Architecten realiseerde rond die tijd het gebouw van de Alkmaarse kabel. Een goed gesprek met directeur Loek Veldman resulteerde in ‘laat maar eens zien wat jullie kunnen.’ Met veel inzet, tijd en energie ontstond KunstNetTV.
De eerste KunstNetTV uitzending ging over het gebouw van de Alkmaarse kabel. Frans van Hoeken was de architect. Een mooie combi! Frans Jong had ideeën over camerashots. Met een jonge dame achter de camera voerde ik het script uit. Frans van Hoeken moest negen meter boven de grond op de borstwering gaan staan. Met weerzin en hoogtevrees klom hij op de rand. Uit het zicht hield ik hem vast om te voorkomen dat zijn bouwwerk zijn tombe werd. De camera vrouw had veel tijd nodig en ik voelde Frans trillen. Een moedig uitgevoerd idee! De montage was zeer tijdrovend. Met primitieve apparatuur moest voor een paar minuten film alles zorgvuldig worden uitgeteld. Een mooie herinnering blijft een interview met Kees Wortel die vertelde over zijn avonturen met de Alkmaar blues expres in Rusland. Mijn inspanningen namen af en daarom trok ik me terug. Dankzij het archief kon ik veel terug zien!
Ik bewonder Frans Jong, Wendy Boots en Marian Heemskerk voor hun inspanningen om KunstNet in de lucht te houden. Dit geldt natuurlijk ook voor iedereen die voor mij, inmiddels vanaf de zijlijn, niet zichtbaar is! Allemaal hartelijk gefeliciteerd met dit jubileum en unieke tv programma!
Oud-bestuurslid Wick Natzijl
Wat gaat de tijd snel! Mijn contact met KunstNet verliep via Hildo Zwaan en Frans Jong. Frans maakte gebruik van mijn studio om voor KunstNet filmbeelden te produceren. Dit maakte mij enthousiast. Daarom werd ik bestuurslid en dat heb ik met veel plezier gedaan. Naar vond ik het afhaken van Peter Thoes. Het is me nog steeds niet helemaal duidelijk waarom. Peter was een van de drijvende krachten. Er werd veel gepraat over de aanschaf van apparatuur dat toen zeer beperkt aanwezig was. Buiten de gemeente Alkmaar waren er weinig sponsoren maar een goede klant van mij (Bouwfonds) schonk 10.000 gulden. Yepi! Het was een leuke periode met aardige mensen die met weinig middelen toch iets moois hebben neergezet. Ik wens KunstNetTV veel goeds!
Oud-redactielid Lara Meijer
Sylvia Asberg heeft me geïntroduceerd, maar in welk jaar weet ik niet meer. Deed zij redactie en interviews? We vergaderden op een bijzondere locatie: bovenin de watertoren met prachtig uitzicht. Bijzonder vond ik het interview met wijlen mijn peetoom Kees Bornewasser. Ook het praatprogramma met Mylou Frencken in de De Studio is me bijgebleven. Door KunstNet ontmoette ik bijzondere creatievelingen zoals neonglasblazer Remy de Feyter en kunstenaar Pe Okx. Met Frans Jong en Wendy Boots (geluid, camera en montage) heb ik later Alkmaar-750 gedaan. Marian herinner ik me als de motor en spil in het KunstNet web.
Oud-redactielid en interviewer Petra Niewenhuis
Als redactielid, productiemedewerker en interviewer heb ik aan meerdere KunstNet-uitzendingen meegewerkt. Op de achtergrond maar ook met mijn kop vol in beeld! Ik herinner me de redactievergaderingen thuis bij Marian. Leuke discussies over mogelijke onderwerpen. Hierdoor werd mijn kennis van wat er allemaal speelt op het gebied van kunst en cultuur in Alkmaar aanzienlijk vergroot. Ik las de lokale ‘suffertjes’ met andere ogen, liep over straat en zag mogelijke onderwerpen of hoorde gesprekken die interessant konden zijn. Wat past wel en wat niet. Hoe kun je van een bepaald onderwerp een interessante uitzending maken? En persoonlijk: hoe interview je? Geen ‘uhuh’s’ of instemmende geluiden maken, maar geïnteresseerd knikken en de ander laten praten. Op tijd afbreken en de ander mooie quotes laten zeggen. Omdat het ‘toch maar lokaal’ was, was het een prachtige leerschool. We kwamen wel tot mooie uitzendingen.
Ik vond het super om met Frans en later met Joop op pad te gaan en nieuwe dingen te leren. Mijn nieuwsgierigheid kon ik goed kwijt in redactiewerk. De uitzendingen die ik me het best herinner zijn die waarbij ik het interview deed. Zoals die over de stationsbuurt. De wandeling met de kunstenaar die stoeptegels had ontworpen die een route door de wijk vormden. Ook was ik op een school waar kunstenaars de leerlingen filmpjes lieten maken, die ze in een zeecontainer zelf mochten bewerken en in een andere, tot mini-bioscoop omgebouwde zeecontainer, konden bekijken. Ik interviewde (tot twee keer toe omdat het geluid de eerste keer niet goed was) de bierkenner van het Biermuseum Volgens mij wordt die uitzending nog steeds in het museum gedraaid!
Toen ik naar Haarlem verhuisde raakte ik toch wat verwijderd van de Alkmaarse kunst-actualiteit en ben ik gestopt met KunstNet. Jammer. Maar als ik zie wat er nu allemaal gemaakt wordt, dan zijn er behoorlijke sprongen vooruit gemaakt. Mooi dat er nog zoveel aandacht voor is!
PR-medewerker van het eerste uur Henk Foekema
Via de initiatiefnemers Frans Jong, Peter Thoes en Wendy Boots raakte ik bij KunstNetTV betrokken. Frans installeerde mijn eerste Apple computer en daarop maakte ik een uitgebreide database aan. Persoonlijk introduceerde ik KunstNetTV bij allerlei culturele instellingen en organisaties en bouwde zo een netwerk op. Zes maanden later was de eerste uitzending.
Iedereen was een ‘manusje van alles.’ De redactievergaderingen waren in het prachtige pand van Thoes & Van Hoeken Architecten. Op zoek naar sponsoren herinner ik me een gesprek bij het Bouwfonds. Met resultaat!
Dierbare herinneringen zijn een interview met Colette Noël over Voltaire, de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata over het plankieren Brijderpad en De Passie van… met Fons Disch (toen directeur van Theater De Vest) die ‘Hey Joe’ van Jimi Hendrix in de Grote Zaal ten gehore bracht. Mooie herinneringen!
Oud-secretaris Rob Jenné
Jaren geleden was ik vijf jaar met veel plezier secretaris bij KunstNet. We vergaderden in het pand van bestuurslid Peter Thoes aan de Wilhelminalaan. Hij was architect en de tafels lagen altijd bezaaid met mooie boeken over bouwkunst. De vergaderingen waren altijd gezellig, maar voorzitter Marian wist dit altijd goed te combineren met de zakelijke beraadslagingen. Er was altijd een tekort aan fondsen en sponsors stonden niet altijd te trappelen om gul te geven. Het maken van KunstNet-programma's kostte geld en steunde op vrijwilligers. Het gaf altijd grote voldoening als het programma op donderdagavond op de buis verscheen. Ik wens KunstNetTV alle goeds toe voor de toekomst!
Oud-redactielid Wigert Dronkert
Bij KunstNet heb ik veel geleerd en leuke mensen ontmoet. Ik had enkele video-cursussen gevolgd en mocht bij KunstNet meedraaien. Tijdens vergaderingen kon ik mijn zegje doen maar ook opnames bijwonen. Mijn eerste steentje droeg ik bij tijdens een interview met cabaretier, regisseur en columnist Bert Klunder. Ik verzorgde het geluid. Achteraf stond één cruciaal knopje verkeerd. Het hele item was onbruikbaar. Gelukkig was Bert bereid het interview over te doen, maar als geluidsman heb ik nooit meer gewerkt! Wel begon ik aan mijn zelf bedachte serie ‘kunstklappers.’ Ik maakte twee afleveringen over kunstgebitten en kunstijs. Het maken van televisie bleek een mooi maar arbeidsintensief proces. Teamwerk. KunstNet gaf mij de kans kennis te maken met dit proces en de wisselende teams waren altijd inspirerend. Het ging over kunst. Je leert anders kijken en daar heb je de rest van je leven plezier van!
Oud-bestuurslid en filmer Joop Geurts
Als hobbyist filmer kwam ik via Frans Jong in 2002 bij KunstNet. Frans filmde voor KunstNet en zei dat KunstNet altijd mensen kon gebruiken. Eerst werkte ik als filmer, later (ook) als editor, penningmeester en secretaris. Tussen 2002 en 2012 heb ik, vooral over muziek, veel documentaires voor KunstNet gemaakt. Zoals over componist Willem de Fesch, drummer Lars Nijman, oud conservatorium-docent Jan van Wijk en de Alkmaarse Anne Chris die nu een bekend jazz-zangeres is. Drie maanden voor zijn overlijden maakte ik een documentaire over de bekende componist Simeon ten Holt. Het is de laatste documentaire die over hem is gemaakt en de mooiste van mijn hand. Ik heb bij KunstNet geleerd te filmen en monteren en heb veel vrienden gemaakt. Nu maak ik (korte) speelfilms en heb nog steeds contact met mensen die ik bij KunstNet heb leren kennen.
Oud-bestuurslid Tineke Feijen
In de periode 2009/2010 was ik onderdeel van het bestuur van stichting KunstNet. Ik vond het bijzonder dat medewerkers open stonden voor een scholingstraject. Iedereen had natuurlijk zijn of haar specialiteit en daarmee was er al veel deskundigheid in huis. Het scholingstraject waar ik aan mee heb gewerkt was er op gericht om vanuit die deskundigheid (nog meer dan voorheen) de samenwerking op te zoeken. Niet alleen in technische zin, maar vooral ook in gesprekken over de manier van filmen. Welke keuzes zijn er te maken over (bijvoorbeeld) de cameravoering, montage en muziek? Onder leiding van cineast Leendert Pot zijn we met het hele team een inspirerende ontdekkingsreis in gegaan. Met als tastbaar resultaat een prachtig drieluik over het Grafisch Atelier in Alkmaar.
Oud-redactielid en filmmaker Alef Starreveld
Ron Riem (geluid) en ikzelf maakten opnamen van de repetities voor de poppentheatervoorstelling Titus in theatertje 'De Oorsprong' in Schoorl. Een voorstelling gespeeld door Ila van der Pouw, geschreven door dramaturg Rob Bloemkolk en geregisseerd door Neville Tranter. Ila, Rob en Neville zaten op theaterstoelen in gedempt licht en een prima theatersfeer. Geluid loopt, camera loopt. Mijn vraag aan het drietal: ‘Wat is het centrale thema van de voorstelling Titus?’ Rob: ‘de slechte vader/zoon relatie van Rembrandt en zoon Titus in deze voorstelling.’ Op de achtergrond speelt de muziek van Nick Cave en zijn vriend en medecomponist Warren Ellis. Muziek gecomponeerd voor de bioscoop film ‘Jesse James, assasinated by the coward’ van Robert Ford. Ook het centrale muziekthema in Titus. Tussen Ila, Rob en Neville ontspint zich een diepgaand filosofisch gesprek over vader/zoon relaties. Een pareltje! Dit interview is het belangrijkste deel van de documentatie geworden. Neville merkt op dat Rembrandt tegen Titus zegt: ‘de hoofdreden dat mensen zich door mij laten portretteren is: wie ben ik eigenlijk?’ Waarop Rob onmiddellijk Titus laat zeggen: ‘Pappa wie ben ik eigenlijk?’ Dit heeft Ron en mij diep geraakt en ontroerd…