Maak kennis met het Rabo Jong Talent 2022

De jonge Alkmaarse cineaste Rashel van der Schaaf ontving onlangs de Rabobank Jong Talentprijs 2022. In haar veel geprezen film ‘Ich bin der Fluß’ krijgt de rivier de Donau letterlijk een stem. Het is een kritische blik op de westerse omgang met de natuur zonder moralistisch te zijn. De crew bestond verder uit cameraman Jaap Mar Diemel, producent Dobber Bolhuis en HKU-begeleider Bea de Visser.

 

 

Bekijk 'Ich bin der Fluß'

 

Portret van filmmaakster Rashel van der Schaaf

 

De Alkmaarse cineaste Rashel van der Schaaf studeerde in 2020 met ‘Ich bin der Fluß’ af aan de HKU. In 2016 volgde ze de vooropleiding bij Open Studio in Amsterdam en in 2017 werd ze aangenomen bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Met haar films wil ze de natuur een stem geven in het maatschappelijk debat. Voor Art Dept, een kunst- en cultuurprogramma van de NTR voor NPO 2 extra, deed ze als jonge filmmaker ervaring op bij het maken van documentaires.

 

Bekijk het filmportret

 

     

Heb je het tegen mij?


 

 

Je ziet en hoort het al vaker: mensen die op straat met een soort van elektrische tandenborstels in hun oren eindeloos ik-gericht monotoon voor zich uit lopen te babbelen. Als zo iemand vlak achter je loopt schept dat verwarring. Het irriteert. Bel later terug of kom van je eiland en spreek ergens wat af. Zie je nog eens iemand… in de ogen. Kennelijk ontbreekt de urgentie.

 

Robert de Niro in de film Taxi Driver wist er wel weg mee. “You talkin' to me? Then who the hell else are you talkin' to? You talkin' to me? Well, I'm the only one here. Who the f*** do you think you're talking to?“ Oef, hij heeft het gelukkig niet tegen mij!

 

Wat zeker wel van urgentie getuigt is de Victoriefonds Cultuurprijs. Op 4 september ontving Hellen van Meene de Victoriefonds Cultuurprijs in de categorie Visuele Kunsten. Rabobank Jong Talentprijs 2022 werd aan Rashel van der Schaaf uitgereikt.

 

Op de KunstNetTV homepage twee korte films over deze bijzondere kunstenaars. Deze is niet van de Niro…. ENJOY!

 

Vriendenmiddag met Sophie Olga de Jong

 

Eind november is het zo ver! Dan organiseert KunstNetTV wederom een vriendenmiddag. Dit keer met animatiefilmmaker Sophie Olga de Jong. Dit jaar was zij een van de genomineerden voor de Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten . Sophie maakt animatiefilms maar… waar begin je en… hoe maak je zoiets?

 

 

Meer info over de KunstNetTV vriendenmiddag lees je in de volgende nieuwsbrief!

 


 

Volg ons op Twitter, Facebook en instagram

 

Ook voor de laatste nieuwtjes over kunst en cultuur in de regio volg je KunstNetTV op social media!

 

 

 

 

     

Hellen van Meene stelt zich voor

 

 

Hellen van Meene behoort al twintig jaar tot de internationale top in de fotografie. Met tijdloze intieme beelden van jonge meisjes op de drempel van volwassenheid oogst zij wereldwijd veel lof. En ze blijft zich nog steeds ontwikkelen. Haar vrije werk blijft onmiskenbaar ‘een Hellen van Meene’. Hier stelt ze zich als genomineerde voor de Victoriefonds Cultuurprijs in de categorie Visuele Kunsten aan je voor. Een prijs die ze 4 september ontving...

 

bekijk het filmportret

 

Hellen van Meene en de verwondering van het moment

 


 

In 2019 maakte KunstNetTV een portret van fotograaf Hellen van Meene. Aanleiding was de fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ in de Alkmaarse Grote Kerk. Hoe richt je een tentoonstelling in? Welke afwegingen maak je? Hellen van Meene doet dat op een voor haar kenmerkende manier: ontwapenend, duidelijk en zoekend.

 

bekijk uitzending

     

Hellen van Meene wist toen al wat ze wilde

 

 

KunstNetTV was erbij toen Hellen van Meene in 1999 exposeerde in Galerie Dijk 1. De jonge fotografe wist toen al wat ze wilde. Ze studeerde in 1996 af aan de Gerrit Rietveld Academie en haar bijzondere examenfoto’s werden meteen door het Stedelijk Museum Amsterdam aangekocht. Sindsdien exposeert ze in gerenommeerde musea over de hele wereld. Ook publiceert ze haar foto’s in internationale tijdschriften.

 

bekijk uitzending

 

Ontvangen je vrienden de KunstNetTV nieuwsbrief nog niet?

 

Stuur de laatste nieuwsbrief dan naar hen door! Zo blijven ze eenvoudig op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes als het gaat over kunst & cultuur in Alkmaar en wijde omgeving.

 

Nog beter: meld je hier ook meteen aan als vriend van KunstNetTV. Voor slechts 20 euro per jaar steun je ons en ben je automatisch van harte welkom op onze jaarlijkse vriendenmiddag. Dit jaar ergens in november. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief...