Victoriefonds cultuurprijs 2022

 

De Victoriefonds Cultuurprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een kunstenaar die geboren en getogen of woonachtig is in Alkmaar of de omliggende gemeenten.

 

Sophie Olga de Jong (Bergen, 1986) is animatiefilmmaker en illustrator. Als dochter van een illustrator begon ze al heel jong met tekenen. Na haar afstuderen maakte ze animaties voor tv-programma’s, documentaires en films. In opdracht maakt ze muziekvideo’s en animaties voor theater en musea. Samen met Sytske Kok maakte ze de internationaal succesvolle animatiefilm Cycle (2018).

 

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) behoort al twintig jaar tot de internationale top in de fotografie. Met een heel eigen handschrift en tijdloze, intieme beelden van jonge meisjes op de drempel naar volwassenheid oogst zij in solo- en groepstentoonstellingen wereldwijd veel lof. Haar vrije werk of een foto in de New York Times blijft onmiskenbaar ‘een Hellen van Meene’.

 

Anne Silverstrand Forest (Alkmaar, 1983) maakt schilderijen en sculpturen waarbij diverse wezens een hoofdrol vervullen. Haar werk is beïnvloed door iconen van heiligen en de portretkunst uit de barok en renaissance. Haar kleurrijke schilderijen, met vermenselijkte dieren of verdierlijkte mensen en wandobjecten spiegelen ons doen en laten in sferen van onschuld, onnozelheid, verleiding en manipulatie.