Alkmaarse dichter
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

     
 

'Schrijven past bij mij...'

KunstNetTV begint het seizoen met een nieuwe aflevering uit de serie ‘Kijken door de ogen van de kunstenaar.’ Dit keer een portret van dichter en beeldend kunstenaar Elly Stolwijk. meteen bekijken

 


Dichter Elly Stolwijk (foto: KunstNetTV)

 

Elly Stolwijk (1957) voltooide in 1993 haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie, nam deel aan diverse (internationale) tentoonstellingen en is lid van Kunstenaars Centrum Bergen. Ze schreef altijd al. Tijdens en na haar opleiding bleef ze schrijven. bekijk uitzending

 

De natuur als inspiratie (foto: KunstNetTV)

 

Zeker de laatste jaren komt ze meer naar buiten als dichter. Elly Stolwijk bewondert de gelaagde poëzie van Gerrit Achterberg en Gerrit Kouwenaar. De natuur, het oorlogsverleden van haar vader en het grote verlies in haar persoonlijke leven zijn belangwekkende thema’s in haar werk. KunstNetTV maakte een warm persoonlijk portret van een dichter die zoekt en schuift met woorden en de vraag of poëzie zinvol is niet van belang vindt.

 

Zeg, wat verbeeld jij je wel?

Verbeeldingskracht (fantasie) kan geprikkeld worden door bijvoorbeeld boeken, bladen of films. Vroeger zaten families aan de radio gekluisterd en luisterden naar verhalen. Deze sprekende verbeelding leidde in 1938 zelfs tot massahysterie. Orson Welles deed tijdens het hoorspel “The war of the worlds’ live verslag van een invasie van marsmannetjes. De luisteraars dachten dat Amerika echt aangevallen werd!

 

Verbeeldingskracht geeft ons de ruimte om te zoeken naar nieuwe vormen van kijken en denken. Kunstenaars hebben vaak een ‘eigen’ manier om naar de werkelijkheid te kijken. Ze gebruiken hun verbeelding in het maakproces. Ook in het theater wordt de verbeelding geprikkeld. Kijk bijvoorbeeld eens naar theatermaker Linda Anneveld of de korte documentaire ‘Bleekneusjes’  zoals die in 2017 tijdens Festival Karavaan in Bergen aan Zee werd gespeeld.

 

Uitzendingen 'Elly Stolwijk' op Halstad Centraal:

Dagelijks om 10.00 uur en 22.00 uur

Uitzendingen 'Elly Stolwijk' op Be@tTV:

Iedere maandag, woensdag en zaterdag om 15.30 en 20.30 uur

 


 

 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNetTV:   

Halstad Centraal