Mei 2014
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

 

 

 

 

     
 

Toonkunst Alkmaar: een koor vol ambitie

KunstNet zendt vanaf 9 mei een gefilmd portret uit over Toonkunst Alkmaar.
Op 23 mei geeft het koor een concert in de Grote Kerk waar o.a. ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger wordt uitgevoerd. KunstNet filmde de repetities en interviewde dirigent Marcel Joosen en vier koorleden.

Componist Arthur Honegger

Toonkunst Alkmaar werd in 1874 opgericht en bestaat 140 jaar. Het koor zingt op semiprofessioneel niveau en het repertoire bestrijkt alles tussen Bach en hedendaagse componisten als Karl Jenkins. Sinds 2004 is Marcel Joosen de dirigent. Hij vertelt over zijn ambities en de inzet, nieuwsgierigheid en het enthousiasme van het koor. Na zijn komst zijn ook moderne composities in het repertoire opgenomen. Op 23 mei staat in de Alkmaarse Grote kerk een bijzonder werk op het programma; ‘Le Roi David’ van Arthur Honegger. De Zwitserse componist Honegger studeerde in Parijs en behoorde tot de ‘Groupe des Six’ waarvan Satie een van de grondleggers was.

 

Toonkunst Alkmaar met rechts Bente Biesheuvel

(foto: Toonkunst Alkmaar)

 

‘Le Roi David’ uit 1921 gaat over het leven van Koning David en wordt door een verteller, koor en solisten uitgevoerd. In deze expressieve compositie, totaaltheater met een spreekstem en centraal een koor dat op diverse personages reageert, komen verschillende muziekstijlen tot uiting. Destijds werden de componisten in Parijs sterk beïnvloed door Amerikaanse jazzmuziek.

 

Toonkunst Alkmaar met 2e van links Sonja Groen

(foto: Toonkunst Alkmaar)

 

Het oratorium
Een oratorium is een groots opgezette vocaal-instrumentale compositie over een veelal episch religieus gegeven. Deze kunstvorm begon rond 1640 met werken van Carissimi. In Engeland voerde Händel het oratorium naar een absoluut hoogtepunt. Voor velen is het de verhevenste vorm van muziek. Vele grote componisten zoals Bach en Strawinsky bewaarden hun beste ideeën voor de weinige oratoria die zij schreven. Zo ook Arthur Honegger (1892-1955) die met 'Le Roi David’ wereldberoemd werd. Honegger gaf het werk de ondertitel 'Psaume symphonique'. 'Le Roi David' bestaat uit drie delen die op zich ook uit meerdere stukken bestaan. Toonkunst Alkmaar staat met dit meesterwerk aan de vooravond van een grote uitdaging…

 

 

Koning David van Arent de Gelder (1680-1685)

 

KunstNet vroeg aan dirigent Joosen en de koorleden Sonja Groen, Bente Biesheuvel, Henk Bulthuis en Frits Buytendijk (sopraan, alt, tenor en bas) waarom muziek en zingen zo belangrijk voor hen is, hoe ze zich op ’Le Roi David’ hebben voorbereid en wat zij persoonlijk van de compositie vinden.

 

KunstNet zoekt medewerkers!

Voor de realisatie van producties is KunstNet op zoek naar enkele medewerkers research en een regisseur. Voor beide vrijwillige functies is enige ervaring gewenst. Ook wil KunstNet in contact komen met een ervaren specialist PR en communicatie. Klik hier voor meer informatie.

 

Uitzendingen op Alkmaar Centraal:

Dagelijks om 10.00 uur en 21.00 uur.

 

Uitzending gemist:

Ga naar www.kunstnet.tv en meld je meteen gratis aan voor de nieuwsbrief of mail je suggesties naar info@kunstnet.tv

 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNet: