Dutch Mechanisms
in de Alkmaarse Grote Kerk
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

     
 

Beeldend kunstenaar Folkert de Jong

Invoelend historisch besef
Van 9 juni tot 6 september 2023 vindt met ‘Dutch Mechanisms’ in de Alkmaarse Grote Kerk de derde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Geïnspireerd door 450 jaar Alkmaars Ontzet reflecteert beeldend kunstenaar Folkert de Jong met kleurrijke beeldgroepen op het erfgoed en de geschiedenis van de stad Alkmaar en de kerk. Hij vertelt over zijn jeugd in Egmond aan Zee, fantasie, angst en innerlijke verrijking. Met een invoelend historisch besef zet hij verhalen om in kunst. Bekijk de film

Folkert de Jong werkt in z'n atelier aan Dutch Mechanisms
fotograaf: Aatjan Renders
450 jaar Alkmaars Ontzet

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Alkmaar door de Spanjaarden belegd. Dit duurde van 21 augustus tot 8 oktober 1573. Terwijl Diederik Sonoy de dijken rond Alkmaar liet doorsteken hielden heldhaftige Alkmaarders de Spanjaarden met kokend teer en brandende takken op afstand. Het koninklijke Spaanse leger bleef steken in de modder en blies uiteindelijk de aftocht. Op 8 oktober 1573 werd Alkmaar ontzet. Nu 450 jaar geleden. Een heus ooggetuigenverslag van die belegering is te vinden in het dagboek van Nanning Van Foreest: Een cort verhael van de strenghe belegheringhe ende aftreck der Spangiaerden van de stadt Alcmaer gheleghen in Holland.

Het Alkmaars Ontzet is een verhaal waar beeldend kunstenaar Folkert de Jong (Egmond aan Zee, 1972) sterke associaties bij heeft. Met ‘Dutch Mechanisms’ blikt hij terug op dramatische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. In 2016 deed hij op het Spui in Den Haag van zich spreken met twee geraamtes die verwijzen naar de moord op de gebroeders de Witt in 1672. Brrr!Meer beeldende kunst op de KunstNetTV homepage

Op de KunstNetTV homepage kan je ook kijken naar kunstenaar Hellen van Meene tijdens de inrichting van de fototentoonstelling ‘De Zeven Werken van Barmhartigheid’ in de Grote Kerk. Vertelt beeldend kunstenaar Marit Dik in haar atelier over haar werk en de thema’s in haar werk. Kunstenaar Dirk Meijer is nu bijna 80 jaar en nog steeds actief. Interviewde KunstNetTV de winnaar van Project Rembrandt 2019 Sebastiaan Groot. Verder filmden we in 2016 acht kunstenaars voor de Paardenparade; een verbindende beeldenroute met kunstpaarden. Tot slot aandacht voor twee kunstenaars van de buitententoonstelling Bede-Vaart in 2018 op het Alkmaarse Bolwerk. Veel kijkplezier!
KunstNetTV met vakantie

KunstNetTV is met vakantie van 1 juli t/m 31 augustus. Bij de lokale omroepen zijn in de maanden juli en augustus herhalingen van korte documentaires te zien.

 KunstNetTV bij de Lokale Omroepen

Bij StreekStadCentraal (dagelijks om 10 en 22 uur)
en Be@tTV (ma, woe en za om 15.30 en 20.30 uur)
Dutch Mechanisms van beeldend kunstenaar Folkert de Jong.

  

 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNetTV:   

Halstad Centraal