De oorlog is nooit weg
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het dorp Bergen volledig gedomineerd door de Duitsers. De bevolking was grotendeels geëvacueerd. Toch waren er moedige Bergenaren die onderduikers in huis namen. Zo ook Cor en Hennie Sijpheer, medeoprichters van de plaatselijke verzetsgroep. Bekijk de film

De oorlog is nooit weg
In de korte documentaire 'De oorlog is nooit weg' halen zoon Gerrit Sijpheer en de nu 93-jarige Joodse onderduikster Hanny van Amerongen herinneringen op aan de verzetsstrijders Cor en Hennie Sijpheer. Gerrit was eerder nauw betrokken bij het project ‘Oorlog aan Zee’ naar het gelijknamige boek en de locatie theatervoorstelling van auteur Chris Houtman.
Kneedbaar
Woorden zijn kneedbaar. Vraag het maar aan een politicus. Dat heb ik niet zo gezegd of dat bedoelde ik niet zo. Hoe dan wel? The war of words. Het is maar net hoe je iets zegt. Graag met nuance. De interpretatie is aan de kijker zelf. Neem je iets voor zoete koek aan of zet je vraagtekens?

In de huidige samenleving en in televisieland is er een trend waarbij over jan en alleman al gauw een waardeoordeel wordt gegeven. Soms wordt iemand, zonder het naadje van de kous te weten, bij voorbaat in een hoek gezet. Gecanceld. Het gniffelende publiek wordt met schijnbaar genoegen bespeeld. Jou moet ik wel. Jou moet ik sowieso niet. Leedvermaak als amusement.
Wie het grote publiek heel doortrapt wist te bespelen was nazi minister van Volksvoorlichting en Propaganda Joseph Goebbels. Hij moest met ophitsende antisemitische speeches en misleidende filmpjes het moreel hoog houden zodat de burgerbevolking achter een barbaarse oorlog bleef staan. Van oorlog naar totale oorlog en alle verschrikkingen van dien. Hierover kunnen Gerrit Sijpheer en de 93-jarige Joodse onderduikster Hanny van Amerongen in ‘De oorlog is nooit weg’ helaas meepraten...
Ook op de KunstNetTV homepage
Lia van Hardeveld-van Doorn blikt terug op het korte leven van haar vader, de Alkmaarse verzetsman Aart van Doorn. Vertelt Harry de Raad van het Regionaal Archief over de muurschildering van broeder Donatianus, die in 1945 door hem werd gemaakt. Ook twee historische filmpjes van Turnlust uit 1935 en 1937 en de bouw van de Alkmaarse woonwijk Rochdale 1929-1931. Verder halen drie voormalige NHADO buschauffeurs herinneringen op aan de Amerikaanse GMC (Stofzuiger), die met Marshallhulp werd aangekocht. Tot slot de documentaire ‘bleekneusjes’. Halverwege de vorige eeuw moesten vele kinderen op doktersadvies aan zee aansterken. Wat doet dat met een kind?
KunstNetTV bij de Lokale Omroepen
Bij StreekStadCentraal (dagelijks om 10 en 22 uur)
en Be@tTV (ma, woe en za om 15.30 en 20.30 uur)
aandacht voor ‘Oorlog aan zee’.
|