April 2014
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

 

 

 

 

     
 

Papierwaren Firma Hekket & Co. aan de Kaarsemakersgracht in 1934

(foto: Regionaal Archief)

Maand van de nostalgie

Bij KunstNet is april dit keer de maand van de nostalgie met twee zwart-wit filmpjes uit het Regionaal Archief. Tot 15 april is er een bedrijfsfilmpje van Papierwaren Firma Hekket en Co. te zien. Vanaf half april blikt stoker en machinist Jacques Burgering, afgewisseld met fraaie beelden, terug op zijn werk op stoomtrein Bello. Deze KunstNet uitzendingen zijn nostalgische reizen terug in de tijd. Het bedrijfsfilmpje van Hekket en Co. is door KunstNet voorzien van commentaar en muziek.

Bedrijfsfilmpje Papierwaren Firma Hekket & Co.
Het Regionaal Archief Alkmaar stelde een dvd ter beschikking met daarop een bedrijfsfilmpje uit de jaren ’30 van de Firma Hekket & Co. Dit bedrijf werd begin vorige eeuw opgericht en stond bekend als boekdrukkers en was gevestigd in één van de kleinste straatjes van Alkmaar; de Pieterstraat. In de jaren ’30 was het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een florerende Alkmaarse papier en commissiehandel. Onbewerkt pakpapier of wenskaarten van de fijnste kwaliteit; Hekket & Co. was van alle markten thuis. Papierwaren Firma Hekket & Co. bestond tot oktober 1946 toen het bedrijf werd overgenomen.

KunstNet vanaf half april: stoomlocomotief Bello

Bello reed t/m 1955 van Alkmaar via Bergen naar Bergen aan Zee en is de bijnaam van stoomlocomotief NS 7742. De locomotief deed sinds 1915 dienst op diverse trajecten in Nederland.

 

Aankomst Bello in Bergen aan Zee ca.1955 (foto: Regionaal Archief)

 

Na een oproep in de krant kwam KunstNet in contact met oud-machinist Jacques Burgering uit Bergen die 40 jaar bij de Spoorwegen werkte. Hij vertelt over zijn werk als stoker en machinist. Zijn leukste tijd was als machinist op Bello. In 1960 werd Bello als monument in Bergen neergezet maar weer en wind beperkten de levensduur. Daarom werd de locomotief in 1978 voor ƒ 1,00 verkocht aan de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. De restauratie duurde tot 1985. De gerestaureerde locomotief rijdt nu nog van Hoorn naar Medemblik en is de enig bewaard gebleven lokaalspoorlocomotief. Deze KunstNet uitzending bevat behalve een nostalgisch interview veel historische beelden en filmpjes.


Bello onderweg naar Bergen aan Zee (foto: Regionaal Archief)

 

KunstNet zoekt medewerkers!

Voor de realisatie van producties is KunstNet op zoek naar enkele medewerkers research en een regisseur. Voor beide vrijwillige functies is enige ervaring gewenst. Ook wil KunstNet in contact komen met een ervaren specialist PR en communicatie. Klik hier voor meer informatie.

 

Uitzendingen op Alkmaar Centraal:

Dagelijks om 10.00 uur en 21.00 uur

 

Maandelijkse nieuwsbrief

Met een maandelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de uitzendingen van KunstNet, die via www.kunstnet.tv en Alkmaar Centraal (UPC, digitaal: voorkeuze 31, analoog: kanaal S15) te zien zijn. Klik hier en meld je gratis aan! De nieuwsbrief wordt dan aan het begin van de maand per e-mail naar je toegestuurd.

 

Uitzending gemist:
Ga naar www.kunstnet.tv en meld je meteen gratis aan voor de nieuwsbrief of mail je suggesties naar info@kunstnet.tv

 
     
   
 
     
  Kijk ook eens in het KunstNet archief met meer dan 50 items!
 
     
   

 

Partners van KunstNet: