Verzetsman Aart van Doorn
   

 

Filmproducties over kunst en
cultuur in Alkmaar en regio.

     
 

Het drama rond een verzetsliquidatie

KunstNet blikt met Lia van Hardeveld - van Doorn terug op de oorlog en het korte leven van haar vader. De Alkmaarse verzetsman Adrianus Johannes (Aart) van Doorn werd op 17 december 1944 als represaille op een sabotagedaad in Wormerveer gefusilleerd.

 


Lia van Hardeveld - van Doorn (foto: KunstNet)

 

Op 10 november 1944 begeleidde Aart van Doorn een man die een verrader zou aanwijzen. De man bleek achteraf opperschaarleider der Landwacht J.H. Meijer te zijn. Bij het hoofdkwartier van de Alkmaarse landwacht arresteerde hij van Doorn. Er volgde een schietpartij waarbij Meijer door twee observerende verzetsmensen werd geliquideerd. Van Doorn werd zwaar gewond overgebracht naar het Marine-Lazarett in Heiloo. Als represaille werden vijf willekeurige verzetsmensen op 17 november 1944 aan de Harddraverslaan in Alkmaar gefusilleerd. Een maand later, op 17 december 1944, onderging Aart van Doorn in Wormerveer hetzelfde lot.

 

Herdenking aan de Harddraverslaan

(foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar)

 

Tijdens een herdenkingstoespraak op 17 november 2014, precies 70 jaar na de fusillade, werden de slachtoffers met naam en toenaam door burgemeester Bruinooge herdacht. Lia van Hardeveld - van Doorn vertelt, ondersteunt door beelden van deze herdenking en historische foto’s uit het Regionaal Archief, over haar vader en de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zijn Aart van Doorn en de vijf verzetsslachtoffers herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Bekijk uitzending

 

KunstNet zoekt medewerkers!

Voor de realisatie van producties is KunstNet op zoek naar regisseurs en cameramensen. Voor beide vrijwillige functies is enige ervaring gewenst. Ook wil KunstNet in contact komen met een ervaren specialist PR en communicatie. Klik hier voor meer informatie.

 

Gratis aanmelden voor de nieuwsbrief

Meld je hier gratis aan voor de nieuwsbrief!


Uitzendingen op Alkmaar Centraal:

Dagelijks om 10.00 uur en 22.00 uur

 

Meer zien?

Kijk dan eens in het KunstNet archief


Uitzending gemist?

Ga naar www.kunstnet.tv of mail je suggesties naar info@kunstnet.tv

 
     
   
 
     
  Neem eens een kijkje op onze website: www.kunstnet.tv
 
     
   

 

Partners van KunstNetTV: