Dutch Mechanisms

 

Van 9 juni tot 6 september 2023 vindt met ‘Dutch Mechanisms’ in de Alkmaarse Grote Kerk de derde editie van Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk plaats. Geïnspireerd door 450 jaar Alkmaars Ontzet reflecteert beeldend kunstenaar Folkert de Jong (Egmond aan Zee, 1972) op de geschiedenis van de stad. KNTV filmde hem bij de voorbereidingen van het project en interviewde hem in z’n atelier.

 

Met kleurrijke beeldgroepen op het erfgoed en de geschiedenis van de stad Alkmaar en de rol van de kerk. Hij vertelt over zijn jeugd, fantasie, angst en innerlijke verrijking. Met een invoelend historisch besef zet hij verhalen om in kunst. De veranderende tijdsgeest en nieuw licht op historische onderwerpen maken de Nederlandse geschiedenis kneedbaar.

 

De levensgrote figuratieve beelden zijn gemaakt van a-typische materialen. Ze verwijzen naar historische gebeurtenissen of kunst en kunstenaars uit vroegere periodes. Vaak kleurrijk met een sinistere verontrustende thematiek. Zijn (bekroonde) werk is in diverse (internationale) musea te vinden. Folkert de Jong woont en werkt in Amsterdam.