Als het kan, dan moet het (trailer)

 

“Nederland is een waterland. We hebben de hele dag last van water, regen van boven, water van beneden, zompigheid, modderigheid, blubber. Ons hele leven is één grote strijd tegen de blubber en de nattigheid. En opeens is alles hard geworden, en kan je triomfantelijk op dat harde water gaan staan, en ben je dus een soort overwinnaar van de eindeloze nattigheid.” zegt een van de schaatsers in de film.

 

ALS HET KAN, DAN MOET HET van regisseur Leendert Pot, is compleet op de schaats gedraaid. Opgenomen gedurende twaalf jaar, geeft de documentaire een wonderschoon beeld van Nederland in de winter en laat de kijker meebeleven wat het schaatsvirus teweegbrengt. Leendert Pot: “Ik heb dat virus zelf ook en ben één van die waaghalzen: ik moet meteen het ijs op. Als schaatser/filmmaker ben ik één van de eerste pioniers, dus met de camera. Schaatsend terwijl ik film en filmend terwijl ik schaats, zolang er ijs ligt.”

Waarom het schaatsen zo mooi is, valt meteen te zien: de natuur, de stilte, de weidsheid en het licht van het Nederlandse landschap. En valt te horen: het zingen van het ijs, het kraken en het krassen van de schaatsen.

 

De film geeft het gevoel als of je zelf aan het schaatsen bent. De poëtische film is vaak spannend, dan weer betoverend, ontroerend en grappig. Leendert Pot weet zo iets oer-Hollands als schaatsen voelbaar te maken voor iedereen.

 

Regie/camera/montage Leendert Pot